Over het relationele

Omdat de actuele reflectie over archiveren centraal staat in de magazines. Omdat onderstaand relatief zo recent was dat ze niet meer meekon in de nieuwe uitgave SC06. 

Via het researchnetwerk Sara krijgen we op 16 maart een melding binnen van de Züricher ZKH waarin ze wijst op het derde nummer van de uitgave Insert, “Artistic Practices as Cultural Inquiries” met het thema Participatory Critique: Transversal Boundary Crossings. (1) Daarin vinden we een bijdrage van Eduardo Molinaro en zijn Archivo Caminante, die zich er op voor laat staan dat wandelen een onderzoeksmethode is.. “THE WALKING ARCHIVE: Exploring relations between art, history and territory. Walking as an aesthetic practice. Researching with artistic tools & methods. Realizing collective memory works & political imagination exercises.” (2) Tijdens zijn onderzoek, bijvoorbeeld in Patagonië, stelt hij zich op terzijde van binariteit ten gunste van een empathische, resonante waarneming. Altijd geconcentreerd op het gebruik van taal en ‘embodied’ verbeelding. In een fragment op zijn blogspot combineert hij in een droom de Duitse Boerenoorlog (1525) met Albrecht Dürer en vliegtuigen boven een veld met transgene sojateelt. 

Bij verdere lezing van zijn bijdrage en research blijkt dat hij deel heeft genomen aan het Berlijnse projekt “The Whole Life”, dat duurde van 2019-2022. Dit projekt werd precies een jaar geleden afgesloten met een symposium rond de kernvraag naar de samenhang tussen het archiveren en de maatschappij. “Artists and scholars will develop alternative narrative forms and research strategies in experimental formats. They demonstrate how comprehensively archives, as infrastructures of preservation, perpetuate hegemonic thinking. At the same time, we see what methods and practices are necessary in order to make archives usable as a resource for reflecting contemporary questions and for future knowledge production.” (3) Dit project vond plaats in Haus der Kulturen der Welt in Berlijn. Een aantal activiteiten van het programma bestonden uit research rondom kolonialisme en het bevragen van  historische canons. Het repertorium dat daaruit ontstond omvat heel veel meer en is te raadplegen (4).

Op die manier kwamen we terecht in het Museum Reina Sofia dat in 2010 een tentoonstelling organiseerde rond de mogelijke samenhang en (wederzijdse) inspiratie van Westeuropa en Zuidamerika, geïdentificeerd in de titel Principio Potosí. Zo begrepen we dankzij Eduardo Molinari dat de Duitse Boerenoorlog eigenlijk van te voren was gedoemd omdat de luthers-protestantse boeren door onderlinge onenigheid na een jaar het verloren van de vorstelijke landheren.

1)Insert.art

2)archivocaminante.blogspot.com

3)archiv.hkw.de

4)wholelife.hkw.de

——— ————

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s