Patroon en betekenis

Het StedelijkMuseumKampen nodigde Christie van der Haak uit voor een oeuvre-expositie. Met twee keer een verlenging duurt deze tentoonstelling tot en met 27 februari 2022, getiteld Nouveau Deco – Every pattern has a meaning. Van der Haak maakte er een installatie die drie kamers omtovert in een kleurrijk boudoir waarbij elke vierkante  centimeter verdwijnt achter een dessin. Muren en vloeren krijgen een behang, stoelen een fraaie print, keramiekborden verschaffen een extra laag. Haar ontwerpen strekken zich uit tot en met de gevel van het museum. Er zijn bekers, sjaals, kussens, behang en stoffen per meter te koop: de Christie van der Haak Collectie. 

Bovendien kreeg ze de gelegenheid om in de Voormalige Synagoge een soort atelieropstelling te maken die de nadruk legt op tekening, stof en materiaaluitdrukking. De titel van deze totaalexpeditie verwijst naar twee steunpilaren. Uiteraard ten eerste de inspiratiebron van de Jugendstil met als tweede de relatie van een patroon tot de oorsprong. Dat kan zijn een bloem, plant of ander natuurlijk, historisch, motief dat in de directe, lokale, omgeving aan te treffen zou kunnen zijn en “het principe van het herhalen van één vorm”. Een vergelijkbare installatie-opzet heeft Van der Haak eerder in 2016/2017 laten zien in het Wolfsonian Museum in Miami. Daar gebruikte ze de titel More is More. Daarmee duidelijk haar positie kaderend ten opzichte van meer functioneel gerichte visionairen. 

Deze tentoonstelling is een goed voorbeeld van een Stedelijk Museum dat aandacht schenkt aan hedendaagse kunst in de verhouding tot de eigen geschiedenis. 

https://stedelijkmuseumkampen.nl/cms/index.php/uploaden/actuele-expo/304-christie-van-der-haak-nouveau-deco

Tm 27 februari 2022 in SMK en Vm.Synagoge Kampen. Foto’s DeFKa/GW.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s