Levend Archief

Aanstaand weekeind 6 november gaat de tentoonstelling MVRDVHNI open in Het Nieuwe Instituut tegelijkertijd met het Depot Boijmans Van Beuningen. DeFKa Research Magazine mocht alvast een kijkje nemen. 

HNI – over archiveren

De tentoonstelling laat het hele ontwerpproces zien van MVRDV projecten middels maquettes, studies betreffende de thema’s Human, Green en Dream alsmede een inkijkje in het uitgebreide digitale archief van het architectenbureau. Volgens partner Jan Knikker is het de samenwerking met het HNI, en daarmee de ontwikkeling van nieuwe digitale tools en nadruk op ‘oral history’, die het archief van MVRDV “dynamiseert” en ook publiek toegankelijk maakt. Een strategie die de doelstelling van het nieuwe Depot inhoudelijk weerspiegeld.

Depot – over verzamelen

Het getoonde werk in het Depot is grotendeels de collectie van Boijmans van Beuningen naast aparte overeenkomsten met andere verzamelaars: KPN, Rabo en  Lakeside Capital Partners. Met name de presentatie van de Rabo Collectie oogt in depot-verband conventioneel museaal, met de bijbedoeling een meer permanente ontmoetingsruimte te creëren. De inrichting van de opslagruimtes is gebaseerd op gebruikte kunstenaarsmaterialen in verband met klimaatbeheersing. Er zijn twee kunstenaars die een bijzonder aandeel hebben geleverd. John Körmeling heeft beneden de mezzanine ontworpen en Marieke van Diemen de enorme (hangende) vitrines in het atrium. 

Volgens conservator Ruben Suykerbuyk van het BvB ligt het verschil tussen archiveren en verzamelen in de wetenschappelijke attitude van de archivaris die zijn werk onderscheidt van de verzamelpraktijk.

Binnenkort volgen twee videoimpressies van het Het Nieuwe Instituut en het Depot op deze homepage en onder het kopje ‘overig nieuws’. Ook in de komende magazines wordt hier aandacht aan besteed. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s